Piliscsévi Pincefalu Egyesület

2000. évben alakult, mintegy nyolcvan fő pincésgazda részvételével. Alapvető céljaink között szerepel a település ritkaságszámba menő borospince együttese épített környezeti értékeinek megóvása, a hagyományos borkészítés megőrzése, a kihalófélben levő szőlőtermesztés újraélesztése.

Fontos a kulturált borfogyasztás terjesztése és képviselete is. Célunk összekötni a szőlőtermesztést és a borászatot a csodálatos táj kultúrájával, helyi hagyományaival és a bort kedvelő emberekkel. Távolabbi célunk a borturizmus létrehozásának elősegítése községünkben.

 

Jelenlegi taglétszámunk 92 fő, amely megközelíti a pincefaluban lévő présházak és pincék számának felét. Programjainkat éves munkaterv alapján szervezzük és alakítjuk. Rendszeresen megszervezzük a tavaszi takarítási napot a pincékhez vezető út menti közterületeken. Ezúton is megköszönjük az egyesület vezetősége nevében mindenkinek, aki részt vett az idén és a múltban is.

Megrendezzük a szőlészek és borászok védőszentjének, Szent Orbánnak tiszteletére a helyi borvetélkedőt és a pince-búcsút. Idén a borversenyt kiszélesítjük a pilisi szlovák településen élő borosgazdák körére. Lelkesebb tagjaink indulnak a régiós borversenyeken is. Igyekszünk ezen a téren is öregbíteni községünk hírnevét. Minden évben megtartjuk a pincésgazdák hagyományos farsangi batyus-bálját, amely egyre nagyobb népszerűségre tesz szert.

 

Nagy erőfeszítéseket teszünk a pincékhez vezető út karbantartása és felújítása érdekében. Az idei bálunk teljes tiszta bevételét, 150.000.- Ft-ot erre a célra ajánlottuk fel. Ez az összeg csak a fele annak a költségnek, amibe az idei útfelújítás került. A kivitelezési költség másik felét az önkormányzat fedezte. Sajnos az egyesület erejéből csak ennyire futotta. Persze nagyobb összefogással többet is lehetne tenni, ha az egyesületen kívüli pincésgazdák, ingatlantulajdonosok is hozzájárulnának legalább akkora összeggel, mint amekkora az egyesületi tagok éves tagdíja (2.400.- Ft/fő) a közösen használt út állagának fenntartásához, esetleges fejlesztéséhez.

 

A Piliscsévi Pincefalu Egyesület mindenki számára nyitott, bárki beléphet tagjaink sorába, szívesen vesszük a jószándékú és a közösségért tenni akaró emberek jelentkezését. Mindenkit arra kérünk, hogy présházának, pincéjének közvetlen környezete rendben tartásán túl ápolja, óvja a közterületeken közösen létrehozott értékeket, minden rongálóval szemben. Egyesületünk a lehetőségeihez képest ezért is támogatja anyagiakkal a Piliscsévi Polgárőr Egylet munkáját.

 

Silling Győző, az egyesület vezetője

Hírek: 

Pinizsi | Horváth | Zoltán

PCsev Design, Supervisor by ES-World

Copyright © 2012. All Rights Reserved.