Széchényi

Navigáció

Közérdekű linkek

Községünkről

Kevés környékbeli település büszkélkedhet azzal, hogy földrajzi fekvése olyan kedvező mint a szlovákok lakta Piliscsévé, mert három oldalról hegyek koszorúzzák. Erdeiben csermelyek, romantikus szakadékok, barlangok (Csévi-barlang.) várják a kirándulni vágyó turistákat. Vadon termő gyümölcsök, gyógynövények, gazdag gombalelőhelyek kínálják magukat a barangolást kedvelőknek, jelentős vadállománya miatt pedig a vadászok paradicsoma a környék.

A hegyi levegő tisztasága vetekszik az alpesiével. A falun áthalad az országos kéktúra útvonala, könnyen elérhető Klastrompuszta, Dobogókő, az Ilonka-forrás, a Szirtes-tető orma, és más ismert turistacélpont. A gyalogturizmus kedvelt helye Klastrompuszta. ahol a pálosrendi kolostor romjai mellett megtekintésre érdemes a híres Legény- és Leány-barlang és a messze kimagasló Kémény-szikla. Sátorhelyek, megfizethető panziók várják a fiatalokat, a kispénzű nyugdíjasokat éppen úgy, mint az iskolás csoportokat. Piliscsév határában látványos pincesor kínálja minőségi borait a szomjazóknak.

A falusi turizmus most van itt fellendülőben. Színvonalas vendéglők, kiterjedt bolthálózat mellett az országosan ismert motocrosspálya - ahol 1999 tavaszán az európai bajnokság került megrendezésre - újabb szórakozási lehetőséget kínál a vendégek számára. A község vezetői lehetőséget látnak abban, hogy a festői tájon alkotótáborok, művészi alkotóházak jöjjenek létre, hiszen az Eszperantó-forrás közeli völgyek kiváló terepet kínálnak az ilyen táborok szervezésére.

A község közbiztonsága jó. A kiadós esti séták mellett hétvégeken fővárosi színvonalú discobárban, meghitt kiskocsmákban nyílik alkalom ismerkedni a helybeli lakossággal. A népi hagyományok még elevenen élnek: az asszonykórus és a nyugdíjasok klubja évszázados szlovák dalokkal, a művelődési ház nemzetiségi táncokkal adózik az elődök emlékének, az utcákon nem ritka a szlovák nyelvű felirat, a szlovák beszéd. A tárgyi emlékek a Falumúzeumban tekinthetők meg. (A szlovák lakosságot 1699-1711 között telepítette a török időkben elnéptelenedett faluba az esztergomi káptalan.)

Aki fotózásra szánja el magát, gyönyörű parasztportákat, 18. századi építészeti emlékeket fényképezhet: a népies barokk stílusban épített műemlék jellegű templomot, művészi kidolgozású keresztkorpuszokat. De a természetbúvár is megtalálhatja a maga kedvenceit: gyöngyvirág, őszi kikerics, vagy ritka fajú lepkék, madarak (sasok, héják) megfigyelésére nyílik lehetősége. A helybeli szakemberek szívesen elkalauzolják vendégeiket a szövevényes erdei ösvényeken, a vadlesekhez, etetőhelyekhez, ahol közelről láthatók a szarvas-, őz-, vaddisznócsordák. A Pilis tetejéről sárkányrepülők startolhatnak, lovasok vághatnak neki a meredélynek.

Piliscsév turizmusa napjainkban még nincs kellőképpen felfedezve. Pedig fekvése miatt - Budapesttől mindössze 35, Esztergomtól pedig 20 kilométerre fekszik a 10-es út közelében - érdemes gyakran kirándulni a faluba és környékére. Nem véletlen, hogy a kilencvenes évektől sorra vásárolják a falu ingatlanjait a fővárosiak és a Pest környékiek, mert aki egyszer ellátogatott Piliscsévre, szeretne örökre ott maradni ezen a csodálatos településen.

 

Ahová érdemes ellátogatni:


http://www.kelemenmajorsag.hu/

http://www.piliscsevijatekpark.hu/

http://www.prosperlk.hu/index2.php

http://lovaglas-training.hu/


 

 

 

 

 

 

 

Pinizsi | Horváth | Zoltán

PCsev Design, Supervisor by ES-World

Copyright © 2012. All Rights Reserved.