Gyerünk, menjünk kóstolgatni…! Idén a megkáposztásított, mennyei étkek kerültek terítékre … Szívélyes szlovák szokás szerint a piliscsévi szüret másodnapján, a Faluházban, a Piliscsévi Szlovák Önkormányzat szervezésében ínyes műalkotások kiállítását élvezhettük. Naná, hisz Arany János arany soraival élve, volt ott minden „…mi jó falat/ Szem-szájnak ingere,/… Hogy nézni is tereh…”! A gasztronómiának mai napság valódi reneszánsz reneszánsza van, ami itt, és ezúttal is beigazolódott, hiszen a kínálat fölért a mesebeli varázslattal. Ezt pedig csak az vonhatja kétségbe, aki volt olyan botor, hogy kihagyta ezt a családiasan bensőséges élményt. Az udvaron megterített asztaloknál komázva, lakomázva, iddogálva, adomázva zajlott is a recept-börzés terefere. Miközben bámészan falatozgattam, az jutott eszembe a „Terülj-terülj asztalkánk” – installációt látván, hogy érdemes lenne egy Káposztás Képes Könyvet kreálni azon melegében a sokféle szemrevaló, bekebelezendő finomságból! Már csak tünékeny természetük miatt is kötetbe örökítendők lennének! Bár sütöttek, főztek csévi asszonyaink mindenből jó szívvel, bőséggel, mégis a késve érkezőknek tán morzsa sem maradt, mert akik nem voltak szemérmesek, akár egy hétre is jóllakhattak. Krónikás hivatásomnál fogva sorolom is az étrendet, mely máris a megálmodott kötet tartalomjegyzéke is lehet egyben: 1. Rakott sült savanyú káposzta, kolbásszal, apró, egész, héjában főtt burgonyával (Polgármesterasszonyunk, Kosztkáné Rokolya Detti konyhájából) 2. Káposztás kiflicskék szezámmal szórva, fonott kosárkából kínálva ( a nyugalmazott, ám annál aktívabb polgármesterasszony, Nagy Mária sütőjéből). 3. Kovászolva savanyított, üdén ropogós gyalult káposzta, ahogyan kell dunsztos üvegben teleltetve, mutogatva, díszesen ízesítve csomborral … (Hudeczné Fuzik Anna ) 4. Metélt tészta töpörtyűs, pirított savanyú káposztával gazdagítva (Vogyeráczki Mária 5. Tenyérnyi káposztás palacsintácskák halma (dinsztelt káposzta a tésztába keverve) Külleme alapján palacsintalan ovisoknak, koboldoknak és nassolgatásra hajlamos felnőtteknek egyaránt nagy sikerrel kínálható. (Hudeczné Fuzik Anna) 6. Káposztás tulipán - ízvélelmem szerint leveles tésztából formázgathatta a konyhában (is) kertészkedő viráglelkű alkotója. Ajándékként például celofánba látványosan, csokrosan is csomagolható. (Kollár Miklósné Ani) 7. Káposztás csiga – szintén mesébe illő, ízre és küllemre egyaránt. Mi több, az ilyen konyhakertben, ez a csigafajta nem dézsmálja meg a vele egy asztalon osztozó tulipánt. (Várszegi Pálné) 8. Káposztás bejgli – pirított friss káposztával töltve. Karácsonyra is jó változat, kinek- kinek édesen vagy sósan. (Hudecz Vilmosné Kosztka llona) 8. Káposztás táska – amolyan „hamm, bekaplak”- méretben becézhetjük káposztáská-nak. Fogyott is, mintha sáska-had járt vó’na rája! Készülhet kelt és leveles tésztából, pirított, édes vagy savanyú káposztás töltelékkel egyaránt. (Salik Béláné Anka néni) 9. Káposztás pogácsa – csa-csa-csa… csak super lativusokkal laudálható! Vigyázat, éteti magát! De az általa keletkezett hájbáj letáncolható! No, csa-csa-csa!!! ( Jurkovicsné Szikszai Ági) 10. Káposztás rétes – rétes imádóknak, mert ugye alig van tésztája, vagyis szénhidrátja, annál ducibb a fogyasztva fogyasztó, szépen barnított tölteléke… hmmm…!( Zsibritovszkyné Silling Ilona )és (Zöldi Józsefné Ilonka) 11. Káposztás nokedli - Bárki, bárhol asztalra teheti, eheti, nem lehet vele tévedni. A nokedli ugyan igen laktatós, de a káposzta ugye mégiscsak emésztést segítő, már ha nem esszük vele degeszre magunkat! ( Varga Józsefné Juhász Ilona) 12. Káposztás sulance – magyarul krumplis nudli a javából – az előző éteknek kiváló rokona. (Páva Jánosné Olgi néni) 13. Savanyú káposztás cicinka - Ez a kissé faksznis finomság Kosztka Gáspárné Ági serénységére és kitartására valló specialitás. Ő a nyers sulance tésztát kinyújtja, négyszögekre metéli, megtölti a sült szalonnával bolondított, dinsztelt fermentált káposztával, majd ujjnyi krokett rudacskákat göngyölve belőlük forró olajban megsüti. Ellenállhatatlan falatkák köretként, sörkorcsolyaként, vagy csak úgy … 14. Rakott kelkáposzta - Klasszikus, de kreatívan fokozható több emeletnyi kivitelben is, úgy hogy szaftos és könnyű is maradjon. Egyszerűen csak rakjuk ki a vendégek elé, körülbelül úgy, ahogy Urbanicsné Gali Évi mesterien készíti. 15. „A” TÖLTÖTT KÁPOSZTA – a maga fenséges mivoltában köszöni szépen, sem itt, sem máshol nem szorul bemutatásra vagy bárminő reklámra. Ezt is Gali Évi jóvoltából kóstolgathatta a vendégsereg. 16. Káposztás bukta - pirított friss káposztával töltve – Zöldi Józsefné Ilonka Köszönet a Hölgyeknek! Ínyes mesterekként és a hagyományőrzés szószólóiként, akik a vendégek invitálásához, kínáláshoz köszöntőt is szervíroztak: Vogyeraczki Mária, a Szlovák Önkormányzat elnöke és Nagy Mária a Szlovák Önkormányzat képviselője. Utóirat: Tavaly ilyenkor a szőlő volt a jelszó. Jövőre a sült-tökös lesz ragozva és fokozva, fazéktól, a serpenyőn át a kemencéig… Maradok krónikásként tisztelettel, ám ezúttal nem épp a diétai magyar múzsa… ám ez alkalomról nem épp a „Diétai Magyar Múzsa” ELA az Intermacionalista.