Navigáció

Közérdekű linkek

Piliscsévi ebtulajdonosoknak

Tisztelt piliscsévi ebtulajdonosok!!!
 
Az elmúlt időszakban kóborló kutyák borzolják a piliscsévi lakósok idegeit, és ami felháborító, hogy ezek a rosszul „szocializált” kutyák emberre, emberekre támadnak, legféltettebb kincseinket, gyermekeinket sem érezhetjük miattuk biztonságban!  A tegnapi napon is történt egy ilyen sajnálatos eset Piliscséven. Több embert, köztük gyerekeket is megtámadott egy harci kutya, aki nyilván elhanyagolt, fegyelmezés nélküli körülmények között él és teljesen kiszámíthatatlan! A magánterület védelme a tulajdonosok feladata és felelőssége. Sok állattartó nem gondoskodik a megfelelő kerítésről, pedig csak akkor lehetne szabadon tartani az ebet, ha azok nem tudják elhagyni a területüket és így nem garázdálkodhatnak közterületen!
Amennyiben az ebet közterületre engedik, azt is kizárólag pórázon, felügyelet mellett tehetik.
A felügyelet nélkül a közterületen kóborló kutyák közegészségügyi, illetve közbiztonsági kockázatot jelentenek. Az Európai Uniós törvények nem teszik lehetővé, hogy lakott területen belül vadász, vagy akár a segítségül hívott rendőr a veszélyessé vált állatot kilője, az önkormányzat által megbízott gyepmester pedig olyan rövid idő alatt nem tud a településre érkezni.
Nem vagyunk kutyaellenesek. Tudjuk, hogy az emberrel töltött évezredek alatt, a kutya és az ember megtanult együtt dolgozni. A kutyák képesek a gazdájukat utánozva tanulni, illetve a megfigyelt cselekvést saját lehetőségeikre alkalmazni. A kutya a csecsemőhöz hasonlóan felismeri az ember kommunikációs szándékát és hallgat arra. A gazdáját és annak családját - jó esetben - falkavezérnek, felettes falkatagnak tekinti, akinek megvédése az ő feladata.
Tehát normális esetben a kutya tudja a dolgát és aszerint viselkedik. A baj akkor kezdődik, amikor az elhanyagolt, nem fegyelmezett eb szabadon garázdálkodhat és ezzel gyermekek, emberek mindennapjait keserítheti meg és okozhat súlyos, maradandó sérüléseket, lelki traumákat! Azzal is tisztában kell lenni, hogy a veszélyes eb tartásával kapcsolatos kötelezettség megszegése a közbiztonság elleni bűncselekmények csoportjába tartozó bűncselekmény és megszegőit a rendelet bünteti!
Természetesen gyermekeink és embertársaink biztonsága érdekében minden kutyatartó kötelessége, hogy kedvencét olyan biztonságos helyen tartsa, ami az arra közlekedőknek is védelmet jelent!
Az ember életénél semmi nem fontosabb.
Felhívok és kérek minden állattartót, hogy gondoskodjon az ebek megfelelő tartásáról, mert azt a továbbiakban szigorúbban fogjuk ellenőrizni, illetve a nem megfelelő tartás esetén büntetni.
                                                                                  
Baumstark Tiborné sk.
                                                                                                       jegyző
 

Képek: 

Pinizsi | Horváth | Zoltán

Zlonta Design

Copyright © 2012. All Rights Reserved.